Artikelen


Ontdek wat deze tips kunnen betekenen voor jou energieniveau - vrijdag 24 oktober 2014

Wil je meer uit je werkdag halen en bij thuiskomst ook nog energie hebben en kunnen genieten van je vrije tijd? 

Deze wens horen we bij veel mensen. Maar door de dagelijkse hectiek blijkt dat toch best lastig.
H
oe zorg je er nu voor dat je lekker in je vel zit en goed kunt presteren zowel op je werk als thuis? 

Vijf tips die ervoor zorgen dat je de hele dag opgeladen blijft.

Zorg voor echte rustmomenten op de dag

Je lichaam en geest hebben momenten nodig om je energie echt op te laden. Dit kun je doen door kleine pauzes te nemen, waarbij je echt tijd voor jezelf neemt. Je kunt een stukje wandelen, maar ook vanaf je bureau kan een klein pauze effectief zijn. Richt je aandacht naar binnen en merk op wat er aan gedachten of gevoelens is. Focus je vervolgens een minuut op je ademhaling. Komen er weer gedachtes op? Breng iedere keer je aandacht terug naar je ademhaling. Als je dit 3 keer per dag doet, heb je meer focus, ben je productiever en energieker.

Zorg voor een goede planning

Bekijk per activiteit in hoeverre het belangrijk en urgent is. Let op de activiteiten die belangrijk, maar niet urgent zijn. Dit zijn vaak die activiteiten die er uiteindelijk echt toe doen, zowel op je werk als thuis.
Laat je niet afleiden door alles wat er om je heen gebeurt. Het kost je minstens 10 minuten om weer volledig in je concentratie te zitten. Breng elke keer je focus terug naar wat je op dat moment aan het doen bent.

(her)Ken je stresssignalen

Wat gebeurt er bij jou bij stress? Ga je fronsen, haal je je schouders continue op of eet/drink je je stress weg? Ontdek wat je wel en niet energie geeft. Zodra je je hiervan bewust bent, kun je er ook wat aan doen. Leer (anders) om gaan met stress zodat je je energie houdt.

Stop met multitasken

Het is soms verleidelijk om aan een nieuwe taak te beginnen, terwijl je de andere nog niet hebt afgerond. Hoe vaker je dat doet, hoe meer het onderdeel wordt van je normale gedrag. Leer jezelf daarom aan om taken zo veel mogelijk in één keer af te ronden. Zeg collega’s vaker dat je eerst iets wilt afmaken en ze daarna graag te woord staat. Anderen hebben vaak hetzelfde probleem. Multitasken zorgt vaak voor een enorm energie-lek. Is multitasken niet te voorkomen, minimaliseer je taken dan zoveel mogelijk. Ook als je je fit voelt, heb je maar 100% te besteden. Bij 2 taken, betekent het al dat je elke taak maar 50% geeft.

Onderzoek en doe wil jij echt wilt in je werk & privéleven

Bekijk dit per gebied, anders heb je de kans dat je vastloopt in je gedachten en gevoelens. Er is op je werk en in je leven vaak meer mogelijk dan je zelf denkt. Geef duidelijk aan wat je wilt, onderzoek wat hier voor nodig is en ga praten met degene die hier een rol in speelt. Is het nodig je werk anders in te richten of gaat het meer om hoe je zelf bijvoorbeeld met deadlines etc. omgaat?

Zorg voor een open communicatie, zowel op je werk als thuis.

Kies je eigen weg en neem verantwoordelijkheid in het maken van je keuzes.
Alles wat je doet heeft een balans nodig. Je kunt je vol passie inzetten voor je werk & je privéleven. En er zijn ook momenten nodig dat je je ontlaad / oplaad door de dingen te doen die je leuk vindt en je energie geven of door rust te nemen en te ontspannen.Terug naar de vorige pagina >