Mindfulness betekent leven in het nu!

Wat is Mindfulness?
 
 
Mindfullness is het makkelijkst te begrijpen vanuit zijn tegendeel: leven op de automatische piloot.
Hoe vaak ben je met je gedachten ergens anders en heb je niet de aandacht bij wat je doet.
Bij de opvoeding van je kinderen, op het werk, het koken, tijdens het autorijden. Let maar eens op hoe vaak je met je gedachten in het verleden of in de toekomst bent of fantaseert over hoe het leven zou kunnen zijn.
 
Mindfulness betekent ook accepteren wat er op dit moment is. Dat kunnen ook gevoelens van verdriet, boosheid of angst zijn. Emoties wegduwen die als negatief worden gezien, kosten veel energie. Jezelf verliezen in emoties ook. Wanneer het je lukt om met een open houding naar je emoties te kijken en te beseffen dat ze veelal voortkomen uit (irrationele) gedachten, zijn ze vaak minder zwaar en kun je de situatie op een andere manier bekijken.
 
De huidige ervaring
Mindfulness betekent: bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘niet-oordelende aandachtigheid’. Uit deze woorden spreekt openheid. Aandachtigheid richt zich vooral op opmerken. Dit is iets anders dan ‘aandacht’ en 'concentratie’, waarbij je je richt op één onderwerp.
 
Intenser leven
Waar je aandacht is, daar ben je. Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Met mindfulness leef je intenser. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger.
 
Bewuste keuzes
Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor vang je stresssignalen eerder en beter op en ga je anders om met gedachtepatronen die tot spanning kunnen leiden. Je kunt beter je grenzen bewaken.
 
Mindfulness kun je oefenen
Mindfulness is een vaardigheid die je kunt oefenen door middel van aandachttraining. De Amerikaan Jon Kabat-Zinn heeft mindfulness met westerse psychologische inzichten verenigd tot de mindfulnesstraining.